„Nie ma miłości
bez poszanowania.

tzn. bez traktowania człowieka
jako niepowtarzalnej indywidualności,
bez brania go takim jakim jest.”

Erich Fromm

Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki

Dzieci z grupy Pszczółki dowiedziały się jak wygląda proces kiszenia kapusty. Mianowicie same poszatkowaly, wycisnęły kapustę z solą, dodały tarkowaną marchewkę i wycisnęły kapustę, ubily ją za pomocą urządzenia kuchennego do ucierania ciasta czy też jak niektórzy mówią “lalką”. Kapustę pod ciężarem i pod przykryciem pozostawiliśmy w przedszkolnej piwnicy W kolejnych dniach codziennie inne dzieci napowietrzaly kapustę, nabijając ja w różnych miejscach w glinianym naczyniu. Musimy przyznać, że pięknie puściła soki. Po tygodniu zdegustowalismy nasz przetwór. Przyznajemy, że taka forma kapusty nie każdemu przypadła do gustu, ale każdy ja przez zachętę chociaż spróbował. Niektórzy docenili jej smak i nawet prosili o dokładki. Z pewnością nie podlega dyskusji, że walory zdrowotne kiszonej kapusty przewyższyły walory smakowe. Zachęcaliśmy dzieci do kosztowania jej w różnej formie poza przedszkolem celem wzmacniania odporności w tę jesienna szarugę. Wskazaliśmy, izco tej porze kiszonki mają swoją zdrowotna moc💪

Skip to content