PROMOCJA ZDROWIA

Realizacji programu zdrowotnego „Czyste powietrze wokół nas”

Na koniec kwietnia w naszym przedszkolu w grupach „Misie” i „Pszczółki” odbyły się zajęcia w ramach realizacji programu zdrowotnego „Czyste powietrze wokół nas”, którego pomysłodawca jest Powiatowa Stacja Sanitarno- Epidemiologiczna w Ełku. W ramach tego programu podczas zajęć dzieci rozmawiały nt. szkodliwości dymu w naszym otoczeniu i jego różnych źródeł, dzieci wykonały w mniejszych grupach pracę plastyczną oraz obejrzały film edukacyjny na ten temat. Nasze spotkanie zakończyliśmy zgodnie z maksymą „W zdrowym ciele, zdrowy duch” wspólnymi ćwiczeniami i ruchową zabawą kołową.

Dzień Marchewki

Wyskoczyła z ogródeczka!
Cudna pani marcheweczka!
Obereczka zatańczyła!
Do talerza mi wskoczyła!
Witam ją na moim stole!
Jest w surówce i w rosole!
Tańczy, pływa, stroi miny!
I dostarcza witaminy!🥕🥕🥕🥕
Dnia 4 kwietnia obchodziliśmy DZIEŃ MARCHEWKI🥕🥕🥕.
Dzieci miały okazję spróbować sok marchewkowy, poznały sposoby wykorzystania i właściwości zdrowotne warzywa. 🥕🥕🥕

Dzień Pizzy

W duchu zdrowego odżywiania  wykonaliśmy swoją 🍕 ze zdrowymi dodatkami, wśród których znalazły się: passata pomidorowa, papryka, oliwki, pomidory, szynka i ser. Wykonaliśmy także swój własny sos pomidorowy z dodatkiem ziół typowych dla kuchni włoskiej-oregano i bazylia. Dzieci zgodnie przyznały, że pizza była przepyszna 😋       a co niektórzy nawet, że najlepsza jaką jedli🫶

“Skąd się biorą produkty ekologiczne” współpraca z Powiatową Stacją Sanitarno-Epidemiologiczną w Ełku

W ramach realizowanych w grupie projektów edukacyjnych „Czyste powietrze wokół nas” oraz „Skąd się biorą produkty ekologiczne?”Pani Magda Cichocka, która jest pracownikiem Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologiczna w Ełku przeprowadziła nam zajęcia edukacyjne nt. zdrowego żywienia oraz konieczności dbania o higienę osobistą ze szczególnym uwzględnieniem mycia rąk. Głównym celem tych zajęc było: poznanie przez dzieci niskoprzetworzonych produktów ekologicznych i zachęcanie do ich rozpoznania ia spożywania, poznanie piramidy zdrowego odżywiania, wdrażanie do zdrowego stylu życia, wyrabianie właściwych nawyków w zakresie higieny.

Oglądając doświadczenie, którego dzieci były częścią mogliśmy zobaczyć, jak istotne dla pozbycia się bakterii z naszych rąk jest używanie mydła podczas mycia rąk, a nie samej wody.Przy poznanej rymowance skutecznie umyliśmy ręce z wykorzystaniem „magicznego”, żółtego mydła 🤲 oraz wykonaliśmy zbiorową pracę „Zdrowy talerz” rozróżniając produkty z różnych szczebli piramidy żywienia🍐🍎🥦🫛🥔🧀🍗🥚🍣🍚

Zimowe zabawy na sankach

W naszym przedszkolu nigdy się nie nudzimy, nawet w zimie, gdy za oknem lekki mrozek. Każda okazja jest dobra aby aktywnie spędzić czas i super się bawić bo przecież oto chodzi! Dzieci z grupy „Pszczółki” tak właśnie spędziły czas na górce obok przedszkola. Oczywiście do zabawy nikogo nie trzeba było namawiać, bo przedszkolaki wręcz prześcigały się w pomysłach na zimowe szaleństwa: były próby lepienia bałwana… i największa atrakcja – jazda na sankach. Po śnieżnych harcach, z czerwonymi noskami i promiennymi uśmiechami na buziach, dzieci wróciły do przedszkola na ciepłą herbatkę.
 

Spotkanie z higienistkami stomatologicznymi

15 listopada 2023 r. w grupie ,,Słoneczka” odbyło się spotkanie z higienistkami stomatologicznymi. Dzieci dowiedziały się jak należy dbać o higienę jamy ustnej, jaka jest najlepsza technika mycia zębów. Dzieci słuchały z dużym zainteresowaniem dzieląc się własnymi doświadczeniami z pobytu u stomatologa i wiedzy na temat mycia zębów oraz dbania o nie. Przedszkolaki mogły wypróbować omówioną technikę na plastikowej szczęce. Serdecznie dziękujemy za cenne wskazówki, które na pewno wykorzystamy w praktyce.🦷🪥🦷🥼 Była to bardzo cenna lekcja związana z edukacją prozdrowotną dla dzieci.

Witaminki dla chłopczyka i dziewczynki

Dzieci z grupy Pszczółki dowiedziały się jak wygląda proces kiszenia kapusty. Mianowicie same poszatkowaly, wycisnęły kapustę z solą, dodały tarkowaną marchewkę i wycisnęły kapustę, ubily ją za pomocą urządzenia kuchennego do ucierania ciasta czy też jak niektórzy mówią “lalką”. Kapustę pod ciężarem i pod przykryciem pozostawiliśmy w przedszkolnej piwnicy W kolejnych dniach codziennie inne dzieci napowietrzaly kapustę, nabijając ja w różnych miejscach w glinianym naczyniu. Musimy przyznać, że pięknie puściła soki. Po tygodniu zdegustowalismy nasz przetwór. Przyznajemy, że taka forma kapusty nie każdemu przypadła do gustu, ale każdy ja przez zachętę chociaż spróbował. Niektórzy docenili jej smak i nawet prosili o dokładki. Z pewnością nie podlega dyskusji, że walory zdrowotne kiszonej kapusty przewyższyły walory smakowe. Zachęcaliśmy dzieci do kosztowania jej w różnej formie poza przedszkolem celem wzmacniania odporności w tę jesienna szarugę. Wskazaliśmy, izco tej porze kiszonki mają swoją zdrowotna moc💪

Zdrowe śniadania

“Zdrowego śniadania”🥒🥬🫑🧀🥚🥪. Dzieci z grupy “Pszczółki”  ze zdrowych produktów, przygotowanych przez Panią intendentkę jedzą  pierwsze śniadanie, samodzielnie komponują kanapki, które później oczywiście konsumują. Okazuje się, że te zrobione przez siebie samego dają nie tylko poczucie sprawczości, ale też i smakują lepiej, co widać na zdjęciach 😉. Tym bardziej przekonuje to nas dorosłych o słuszności zapoczątkowanej akcji. Bon appetit!🤗 zdrowe śniadania sa wpisane w nasze cotygodniowe działania mające na celu promowanie wśród dzieci zdrowego stylu odżywiania.

Zdrowe śniadania

Jak się okazuje śniadanie lepiej smakuje, gdy sami stworzymy, wszystko położymy – wtedy z chęcią zjemy i herbatką popijemy ! Dzieci z grupy Misie dzisiaj samodzielnie przygotowały śniadanie. Na początku przedszkolaki przypomniały sobie zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się nożem. Dzieci samodzielnie smarowały pieczywo masłem, a następnie układały na kromkach wybrane przez siebie produkty. Podczas robienia kanapek kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę.

Pyszne i zdrowe surówki

Korzystając z darów jesieni dzieci z grupy “Motylki” przygotowały pyszne surówki, które były dodatkiem do obiadu. Podczas zajęć dzieci uczyły się jak higienicznie wykonać potrawę oraz bezpiecznie posługiwać się tarką. Własnoręcznie wykonany posiłek smakuje podwójnie pysznie! Zajęcia kulinarne miały na celu kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych wśród dzieci – owoce i warzywa zamiast słodyczy 😉